top of page

Získal jsem titul ISO Certifikovaný makléř

Aktualizováno: 26. 7. 2023

Jsem člověk, co se rád učí a posouvá své znalosti na další úroveň. Abych mohl nabízet komplexní profesionální služby realitního makléře a navíc oficiální formou stvrdil svou odbornost, pustil jsem se do dlouhodobého aktivity s cílem získat certifikaci ISO pro oblast realitního zprostředkování. Začátkem léta jsem získal titul Certifikovaný makléř ISO 17024. Zase jsem o stupeň výš, pro vás.

Jednalo se o dlouhý proces příprav. Musel jsem splnit požadavky a doložit dosavadní odbornou praxi. Investoval jsem mnoho hodin i nervů do studia a sepsání případové studie. Jako téma pro studii jsem si na základě jednoho z mých dosavadních nejsložitější realitních obchodů zvolil legalizaci staveb v České republice. Vyvrcholením mého snažení bylo úspěšné složení zkoušky a odměna ve formě certifikátu, kterým se může pochlubit jen malé procento z více než 9 000 makléřů v ČR. Certifikace ISO tak poskytuje nejvyšší možnou záruku kvality nabízeného servisu.  


Certifikát ISO je nezávislou akreditovanou certifikací realitních makléřů, která dává nejvyšší uznávaný způsob doložení kvalifikace realitního makléře. Certifikační schéma je předmětem duševního vlastnictví Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR). Tuto certifikaci RE/MAX v rámci RX Akademie jako první a zatím jediná realitní společnost v Čechách podpořila, propaguje a zároveň zahrnula do svého vzdělávacího plánu pro makléře. Využil jsem této příležitosti, zkoušku složil a jsem zase o krok blíž k tomu nabízet ještě komplexnější servis.


Žadatel o certifikaci musí být akreditován ČIA, o.p.s. nebo o akreditaci žádá, musí doložit určitou odbornou způsobilost a aktivně provozovanou praxi včetně doložitelných referencí. To je teprve začátek procesu získání certifikace, poté následuje složení zkoušky. Certifikační zkouška se skládá z písemné a ústní zkoušky. Certifikační zkoušku řídí předseda zkušební komise, složení zkušební komise sestavuje management certifikačního orgánu.


Písemná zkouška se provádí formou testu, přičemž otázky testů jsou sestaveny v souladu s požadavky na odbornou způsobilost certifikovaného realitního makléře. Uchazeč písemně odpovídá na 20 otázek, které si vylosuje z celkových 200 otázek. Ústní zkouška se provádí formou individuálního pohovoru zkušební komise s uchazečem, trvá přibližně 30 minut a skládá se z odpovědí na 2 vylosované otázky z 30 otázek. Mezi témata otázek patří např. zprostředkování prodeje, koupě a pronájmu nemovitostí a etika v RK, ale i základy marketingu a reklamy, informační technologie oceňování nemovitostí a realitní trh (vč. pojmů odhadce, soudní znalec názvosloví oceňování nemovitostí, metody ocenění nemovitostí). V případě úspěšného vykonání zkoušky obdrží certifikovaný realitní makléř Dohodu se zásadami požívání certifikátu a certifikační značky.


Jsem hrdý na to, že jsem zase o stupeň výš. Vím, že někdy tituly a označení nemusí nic znamenat, ale v rámci mé snahy poskytovat mým klientům skutečně komplexní služby jsem dosažení certifikace ISO bral jako moji povinnost. Neváhejte mě kontaktovat na tel. +420 603 377 791 nebo ZDE, rád vám nabídnu své služby.



59 zobrazení0 komentářů
bottom of page