top of page

Léto bylo novým jarem na realitním trhu a klidu u kávy jsem si moc neužíval


Letošní léto bylo super. Jenom na ty příspěvky do mého blogu jsem moc času nenašel. Práce je aktuálně více než dost. RE/MAX v červenci překonal historický rekord v měsíčním obratu. Banky jsou přetížené rekordním počtem hypoték a také moje obchody jdou velmi dobře. Léto je i pro mne z hlediska prodejů a pronájmů rekordní.


Trh nemovitostí se po úvodním Covid šoku probral a začal nám doslova realitní sprint. Jaká je z mého pohledu aktuální situace a jak to vidím do nejbližší budoucnosti?


Pronájmy jsou teď v situaci, kdy trh přeje nájemníkům. Ti si mohou na trhu vybírat z pestré nabídky a jsou po velmi dlouhé době v pozici, kdy mohou s pronajímateli vyjednávat. Nájmy obecně v Praze poklesly v průměru zhruba o 10 %. V některých lokalitách byl pokles i výrazně větší. Praha totiž nezažila pouze odliv turistů, ale také pracujících z řad cizinců i Čechů. Uvidíme, jak rychle se tito lidé budou vracet. Myslím si ale, že jejich návrat nebude tak rychlý, protože řada firem v posledním půlroce zjistila, že jsou i jiné modely práce než plné kanceláře s jedním stolečkem vedle druhého.


U prodejů vnímám situaci zcela opačně než u pronájmů. Na trhu je velmi málo nemovitostí k prodeji. V některých lokalitách je vysloveně nedostatek nejen nových, ale i second-handových bytů. Například bytů k prodeji na Praze 6 a 7 je aktuálně zhruba stejně na trhu jako na Praze 1. Na jedničce je velmi specifická situace a nabídka bytů k prodeji se stále zvyšuje. Je to jasný důsledek AirBnB výpadku. Řada majitelů tam musela přehodnotit své plány a byty, u kterých se nejdříve měnil díky Covidu a minimálnímu počtu turistů koncept z krátkodobého na středně a dlouhodobý pronájem, se již ve větším množství začínají nabízet k prodeji. Poptávka po zpravidla prostorově větších a drahých bytech v centru města ale není velká.


V ostatních lokalitách Prahy, kde je velký nedostatek bytů k prodeji se ceny stále drží nahoře a nezřídka se i v mých transakcích daří překonávat rekordy v dosažené prodejní ceně. Trh díky malé nabídce a stále dostatečné poptávce velmi přeje prodávajícím. Byt v Praze se aktuálně v závislosti na lokalitě zpravidla inzeruje v rozmezí od 40 do 100 dní. Výjimkou jsou drahé nemovitosti v cenách nad 10 milionů Kč, kde může doba nabízení na trhu trvat cca 6-12 měsíců.


Na závěr jenom rychlé info k plánovaným daňovým změnám. Zatím se nic nemění, nový zákon, jehož součástí je i zrušení daně z nabytí nemovitosti, ještě nedokončil legislativní kolečko a zatím tedy platí pouze informace ze strany ministerstva financí, že 4% daň se zatím platit nemusí. Zákon ale ještě platný není. O dalším vývoji vás budu informovat.


Přeji všem úspěšný, zdravý a co nejméně rouškový start do podzimní sezóny.

15 zobrazení0 komentářů
bottom of page